Със своя заповед от областният управител връща решение No 50 на Общински съвет Ловеч от 25.01.2024г. с мотивите, че същото е незаконосъобразно. Общински съвет Ловеч е приел решение относно разрешение за изработване на проект за Подробен устройствен план – План за регулация и застрояване /ПУП-ПРЗ/ за поземлени имоти.

Решението е взето при допуснато съществено нарушение на административнопроизводствените  правила. Решенията на общинския съвет се вземат с явно гласуване с мнозинство повече от половината от присъстващите съветници. От писмено доказателство се установява, че на заседанието на Общински съвет Ловеч присъстват 29 общински съветника. Решението е взето с 14 гласа „за“, 5 „ против“ и 8 „ въздържал се“. Т.е. в гласуването на решението участие са взели 27 общински съветника. Анализът на цитираната норма и установената фактическа обстановка обуславят извод за нарушена процедура с оглед изискуемия от закона кворум за взимане на решение.

В този смисъл решението е гласувано в нарушение на административнопроизводствените правила и в противоречие с материалния закон  едновременно, като е прието с некоректно мнозинство, а именно с гласуването на 27, вместо с присъствието на 29 общински съветника.

Това съставлява съществено процесуално нарушение. Освен това взетото решение е непълно, предвид неспазване на разпоредба от Закона за устройство на територията, послужила за основание за вземането му. Липсва задание за изработването на ПУП – ПРЗ.

Върнатите за ново обсъждане актове не влизат в сила и се разглеждат от общинския съвет в 14 – дневен срок от получаването на настоящата заповед.